Podróżowanie to nie tylko oglądanie wspaniałych miejsc, ale również ich smakowanie. To znaczy – odkrywanie tradycyjnej kuchni. Każdy region świata słynie z czegoś innego, dlatego lecąc do Dubaju, raczej nie spodziewajmy się schabowych albo fish&chips w każdej restauracji. A co dobrego możemy tam zjeść? Oto 5 dubajskich przysmaków!

  1. Alinazik kebab: kuchnia dubajska to po prostu arabskie specjały, wśród których, gdy chodzi o mięso, dominuje baranina, jagnięcina i kurczak. To oczywiście wynika z kultury muzułmańskiej, która zakazuje spożywania wieprzowiny. Aromatyczne baranie mięso obficie posypane przyprawami i upieczone, podawane w towarzystwie dodatków – czyli w przypadku alinazik kebap bakłażana z czosnkiem i jogurtem. Sycące i niezwykle aromatyczne – tego należy się spodziewać po tym daniu!
  2. Margoogat: to specjalny pomidorowo-mięsny gulasz, który jednak zdecydowanie różni się od tego, który znamy z innych części świata, z uwagi na zastosowane w nim typowo azjatyckich przypraw. Spędzając wczasy w Dubaju, warto pamiętać, że aromatyczne mieszanki są tu zupełnie inne niż gdziekolwiek indziej – dlatego nie należy oczekiwać znanych nam z Polski smaków.
  3. Manousheh: można to danie nazwać dubajską pizzą, która oczywiście jest zupełnie inna, niż ta znana z Włoch. Na specjalnym pszennym placku kładzione są tu zmielona jagnięcina, specjalny słony ser, czy zioła zaatar o charakterystycznym ziemistym smaku.
  4. Frytki halloumi: ser halloumi zjemy praktycznie wszędzie, gdy spędzamy wczasy w Dubaju. Ten owczo-kozi ser podpuszczkowy pokrojony w słupki i smażony w głębokim oleju na złoty kolor można podawać z sosami lub warzywami, a nawet z owocami – jak choćby granatem. To wyjątkowo proste, ale obłędnie smakujące danie!
  5. Daktyle: te owoce w Dubaju są szalenie popularne i nic w tym dziwnego – rośnie tu nawet 100 odmian daktyli! Znajdziesz je tu w każdym sklepie, na każdym rogu, w milionie różnych odsłon – w miodzie, w czekoladzie, z orzechami, w glazurze… Zdecydowanie warto skusić się na któryś z tych słodkich wariantów podczas pobytu w Dubaju!

Z czego słynie kuchnia dubajska?

Dubaj to kraj niezwykle nowoczesny, przesycony blichtrem i ociekający bogactwem. Jednak jeśli chodzi o kuchnię, nie należy spodziewać się tam niczego wyjątkowo wyrafinowanego. Wbrew pozorom kuchnia arabska należy do bardzo prostych i tanich – bazujących na lokalnych specjałach. Można się jednak zatracić w bogactwie przypraw, które się stosuje w tej części świata, i których nazw wielu z nas nawet nie słyszało. Wybierając wakacje z Coral Travel, możesz mieć pewność, że będą one skupiały się właśnie na smakowaniu tamtejszych specjałów. Wszystko po to, abyś miał pewność, że poznasz Dubaj dokładnie takim, jakim on jest, również pod względem jedzenia! To kraj wyjątkowy, pełen kontrastów, kolorów i rzeczy, których w Polsce nie spotkasz. I choćby z tego powodu warto go odwiedzić – by na własne oczy zobaczyć, a na własnym języku posmakować, jak bardzo obfity w różnorodność jest ten zakątek świata. Sprawdź więcej na: https://www.coraltravel.pl/